Kaip formuoti naujus įpročius ir pagerinti savo savijautą?

Kaip formuoti naujus įpročius ir pagerinti savo savijautą?

Artėjant pavasariui, bunda ne tik gamta, bet ir mes patys. Vis ilgesnės dienos kviečia daugiau būti gryname ore, atsiranda daugiau energijos, norisi siekti naujų tikslų ir teigiamų pokyčių. Pasižadame sveikiau maitintis, daugiau judėti, dažniau keliauti, skirti daugiau laiko šeimai ar augintiniams… Tačiau dažnai pirminis entuziazmas išblėsta, o įpročiai neprigyja ir juos apleidžiame.

Tam, kad suformuotume prasmingus, ilgalaikius įpročius, noro neužtenka. Kaip tai padaryti?

Pradėkite nuo mažų pokyčių

Ši taisyklė ypač svarbi tuomet, jei įpročiai, kurių siekiate, yra visiškai nauji. Pavyzdžiui, nuo dviejų iki trijų sporto dienų per savaitę pereisite lengviau, nei nuo nulio iki trijų. Tam, kad pokytis būtų ilgalaikis, svarbu imtis realistiško plano. Pradėkite nuo vieno karto per savaitę – tam pasiryžti bus gerokai paprasčiau, o lengva pradžia suteiks motyvacijos ir malonumo užsiimant ilgai planuota veikla. Na o tuomet, kai nauja veikla prigis jūsų rutinoje, noras ja užsiimti dažniau ateis savaime.

Paklauskite savęs, kodėl šio įpročio nepritaikėte anksčiau

Kartais naujus įpročius formuoti trukdo ne atidėliojimas, o praktinės kliūtys. Norite anksčiau išeiti į darbą, tačiau rytais niekaip neišsirenkate, ką apsirengti? Norisi pradėti bėgioti, tačiau neturite patogių sportbačių? Kaip sėklos, kurios neauga sausoje dirvoje, įpročiai neužaugs, jei nesukursite tam reikiamų sąlygų. Tad paklauskite savęs, kodėl norimo įpročio neturite iki šiol. Taip suvoksite, kokios kliūtys jums neleidžia užsiimti norima veikla, o tuomet galėsite ieškoti sprendimų, kaip tuos trikdžius pašalinti. Pavyzdžiui, jei niekaip nepavyksta anksčiau išeiti į darbą, ryto užduotims pasiruoškite iš anksto. Nuspręskite, ką rengsitės, suplanuokite pusryčius, o prie lovos padėkite stiklinę vandens, kuris ryte padės greičiau atsibusti.

Praneškite apie pokyčius draugams ir artimiesiems

Jus supantys žmonės gali ne tik išklausyti, bet ir palaikyti pokyčių kelyje. Pavyzdžiui, jei nutarsite sportuoti kartą per savaitę ir pasidalinsite šiuo užmoju, labai tikėtina, kad kartais sulauksite klausimo: kaip sekasi tai daryti? Pranešimas kitiems paskatins į naują užmojį žiūrėti atsakingiau ir suteiks vidinės motyvacijos laikytis numatyto plano. Be to, taip galimai sutiksite ir bendraminčių – draugų ar artimųjų, kurie turi panašių norų, tačiau niekaip nepasiryžta pokyčiams. Tuomet galėsite naudingus įpročius formuoti kartu ir dar padidinsite tikimybę, kad jie įsitvirtins jūsų kasdieniame gyvenime.

Nepameskite lankstumo

Moksliniai tyrimai rodo, kad naujas įprotis vidutiniškai „prigyja“ per 66-ias dienas. Per šį laiką, žinoma, labai svarbu jo laikytis reguliariai, tačiau ne mažiau svarbu ir nepamiršti, kad gyvenimas pilnas netikėtumų. Pavyzdžiui, jei 10 dienų iš eilės ryte išgėrėte po stiklinę vandens, o 11-tą dieną pramiegojote žadintuvą ir visai apie tai pamiršote, nepasimeskite ir negalvokite, kad jūsų planas žlugo. Pastovumas tikrai teikia daug malonumo, tačiau jei negalėjote ar tiesiog nepavyko įgyvendinti veiklos numatytu laiku, paprasčiausiai nesureikšminkite šio nesklandumo ir judėkite toliau. O taip pat nepamirškite pasidžiaugti, kad jau žengėte svarbiausią – pirmą – žingsnį pokyčių link.

Tam, kad suformuotumėte lankstesnį, tačiau nemažiau efektyvų pokyčių planą, galite remtis šiomis taktikomis:

– Planuodami veiklas, venkite labai griežtų laiko apribojimų.

Jeigu norite pradėti sportuoti, geriau suplanuokite tai daryti ne pirmadienį 9 val. ryto, o kartą (ar daugiau) per savaitę. Taip išvengsite nusivylimo ir motyvacijos trūkumo net tada, jei blogai jausitės ar sugrius dienos planai.

–  Pokyčių naudą matuokite savijauta, o ne skaičiais.

Sportuoti du kartus per savaitę, ar numesti 10 kilogramų? Dar nepradėjus užsiimti nauja veikla, labai sunku numatyti jos rezultatą, tad planuodamos skaičiais rizikuojate nusivilti ir pamesti motyvaciją. Vietoje to susitelkite į pokyčių naudą: pamačiusios, kad naujas įprotis ne tik tampa malonus, bet ir gerina jūsų gyvenimo kokybę, jį „prisijaukinsite“ greičiau, o bėgant laikui neprarasite susidomėjimo.

 

0
    0
    Prekių krepšelis
    Krepšelis tuščiasGrįžti į parduotuvę